Alergia na gluten? Lepiej tak myśleć, by stosować zdrowszą dietę

FARMAKOTERAPIA

Autor: Gazeta Wyborcza/rynekaptek.pl   27-09-2016, 15:38

Alergia na gluten? Lepiej tak myśleć, by stosować zdrowszą dietę 1 proc. populacji nie może przyjmować pokarmów zawierających gluten.

Dlaczego tak wiele osób deklaruje „wrażliwość na gluten”? Odpowiedź jest trywialna: zapanowała moda na dietę bezglutenową, a gros tych którzy wystrzegają się glutenu, nie ma do tego żadnych podstaw – czytamy w Gazecie Wyborczej.

Badania przeprowadzone w 2013 r. wykazały, że celiakia czyli nietolerancja glutenu, dotyka blisko 1 proc. populacji. Cierpiący na nią ludzie rzeczywiście nie mogą jeść glutenu, bo grozi im to poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. U pozostałych ludzi nietolerancja glutenu nie występuje.

Peter Gibsion, gastroenterolog z USA twierdzi, że dieta bezglutenowa skłania ludzi do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych, dlatego rzeczywiście czują się zdrowsi i tracą na wadze. Jednak jest to zasługa po prostu zdrowszej diety, a nie brakiem glutenu.

Więcej: Gazeta Wyborcza

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH