Alkohol zaburza wchłanianie witaminy C przez trzustkę

FARMAKOTERAPIA

Autor: Kopalnia Wiedzy/rynekaptek.pl   17-05-2016, 14:27

Alkohol zaburza wchłanianie witaminy C przez trzustkę Alkohol utrudnia trzustce wchłanianie witaminy C

Długotrwałe picie alkoholu zaburza zdolność trzustki do wchłaniania witaminy C. Upośledzone wchłanianie tej witaminy sprzyja z kolei stanom zapalenym i innym chorobom tego narządu.

Do prawidłowego działania komórki trzustki potrzebują witamin pobieranych z krwiobiegu. Zespół dr. Hamida Saida z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine sprawdzał, czy osłabienie systemu obronnego trzustki można przypisać słabej ich absorpcji w wyniku spożycia alkoholu. Swoje wyniki opublikowali w American Journal of Physiology - Cell Physiology.

Badacze zauważyli, że za dostarczanie witaminy C do komórek trzustki odpowiada przede wszystkim transporter zależny od jonów sodu 2 (ang. sodium-dependent vitamin C transporter 2, SVCT-2) - informuje portal Kopalnia Wiedzy.

Dlatego też w eksperymencie komórki trzustki myszy wystawiano na oddziaływanie stężeń alkoholu podobnych do poziomu alkoholu we krwi alkoholików. Naukowcy ułożyli też dla gryzoni dietę, w której 25 proc. kalorii pochodziło właśnie z alkoholu. Okazało się, że w obu przypadkach w komórkach trzustki było mniej SVCT-2, co blokowało wchłanianie witaminy C.

Jak wyjaśnia Said, zmniejszanie poziomu witaminy C, a także innych niezbędnych mikroelementów upośledza normalne działanie komórek, co z kolei uwrażliwia je na wtórne uszkodzenia/urazy i rozwój chorób trzustki.

Więcej: kopalniawiedzy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH