Antybiotykooporne bakterie w amerykańskim mięsie

FARMAKOTERAPIA

Autor: sfora.pl/rynekaptek.pl   18-04-2011, 14:24

Według najnowszych badań połowa sprzedawanego w amerykańskich sklepach mięsa jest skażona bakteriami odpornymi na najsilniejsze dostępne leki - donosi CNN.

W raporcie opublikowanym przez pismo "Clinical Infectious Diseases" podano, że bakterie w 25 proc. wszystkich testowanych próbek były odporne na antybiotyki.

w 47 proc. ze 136 objętych badaniem próbek znaleziono gronkowca złocistego, z czego aż 52 proc. był on odporny na antybiotyki - dodaje stacja.

Problem jest powszechny i dotyczy zarówno mięsa wołowego, wieprzowego jak i drobiu. Tak twierdzą naukowcy z laboratoriów TGen's Center for Food Microbiology and Environmental Health. Zakupy robili w 26 sklepach mięsnych w Chicago, Fort Lauderdale, Los Angeles, Waszyngtonie i Flagstaff, w stanie Arizona - wylicza CNN.
Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH