Badania: białka z pszenicy mogą tworzyć w organizmie stany zapalne

FARMAKOTERAPIA

Autor: Kopalnia Wiedzy/rynekaptek.pl   20-10-2016, 15:08

Badania: białka z pszenicy mogą tworzyć w organizmie stany zapalne Zdaniem naukowców, niektóre białka znajdujące się w pszenicy, mogą przyczyniać się też do niezwiązanej z celiakią nietolerancji glutenu.

Niemieccy naukowcy wykazali, że niektóre białka zawarte w pszenicy mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu.

Badacze z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Moguncji - jednego z najstarszych i największych uniwersytetów w Niemczech, wykazali także, że owe białka mogą wzmacniać negatywne skutki astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów czy stwardnienia rozsianego - informuje portal Kopalnia Wiedzy.

Większość dotychczasowych badań skupiała się na glutenie i jego wpływie na przewód pokarmowy - przypomina serwis kopalniawiedzy.pl. Niemieccy naukowcy postanowili przyjrzeć się nieco innej rodzinie białek - na warsztat wzięli inhibitory amylazy i trypsyny (ATI).

Badania wykazały, że białka te mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu. Uczeni uważają, że ATI mogą przyczyniać się też do niezwiązanej z celiakią nietolerancji glutenu.

Zdobyto także dowody sugerujące, że ATI mogą pogarszać objawy takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, astma, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy toczeń rumieniowaty.

ATI stanowią nie więcej niż 4 proc. białek w pszenicy, jednak mogą wywoływać silne reakcje zapalne w układzie pokarmowym, które później przenoszą się na inne obszary organizmu.

Więcej: www.kopalniawiedzy.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH