Badania: wytłoki z malin mogą być suplementem diety

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   17-06-2015, 08:23

Badania: wytłoki z malin mogą być suplementem diety

Olsztyńscy naukowcy badają właściwości wytłoków z malin, tak, by w pełni można było wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.

Nasiona malin zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, który korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi oraz polifenole, które razem z błonnikiem regulują poziom glukozy w krwi, co jest istotne w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.

Badania nad prozdrowotnymi właściwościami wytłoków z malin prowadzi doktorant Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

- Badaniom poddajemy wytłoki malin pozyskane z przetwórni owoców podczas produkcji zagęszczonego soku. Wytłoki są odpadem poprodukcyjnym, a my z tego wytłoku chcemy „wycisnąć” coś więcej - wyjaśnił PAP Bartosz Fotschki.

Potencjał prozdrowotny zawarty w nasionach malinowych znajdujących się w wytłokach jest już po części potwierdzony na zwierzętach laboratoryjnych. Chodzi np. o olej z nasion malin - wyjaśnił naukowiec.

- Wpadliśmy więc na pomysł, by zwiększyć dostępność potencjału prozdrowotnego w wytłokach z malin - uszkodzić łupinę nasion, a tym samym wydobyć wartościowe związki, które mogłyby być dostępne w tych badaniach dla zwierząt, a w przyszłości może dla ludzi - zaznaczył.

Dodał, że nasiona malin zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których jest w oleju z nasion malin ponad 70 proc., czyli więcej niż w olejach rzepakowym, słonecznikowym czy sojowym. Poza tym w wytłokach z malin występuje błonnik, który korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, np. obniża cholesterol. Błonnik oraz związane z nim polifenole wpływają na regulację poziomu glukozy w krwi, co jest istotne w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.

W wytłokach malinowych oraz nasionach z malin występują polifenole, które również wpływają na obniżenie cholesterolu, ale także na obniżenie markerów stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie. Wolne rodniki mogą wywołać w organizmie szereg niekorzystnych oddziaływań, zmniejszając odporność, a przez to powodować większą zapadalność na choroby sezonowe.

- Do tej pory nie ma na świecie opublikowanych badań żywieniowych dotyczących wytłoków z malin. My będziemy sprawdzać prozdrowotne właściwości związków w wytłokach z malin na szczurach laboratoryjnych - podkreślił doktorant.

Polska jest jednym z wiodących producentów malin na świecie, w konsekwencji mamy dużo tego surowca, więc to daje szansę na stworzenie czegoś nowego w postaci suplementu diety.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH