Badania: żywność wzbogacana insuliną może powodować raka

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   22-10-2018, 09:26

Badania: żywność wzbogacana insuliną może powodować raka Wzbogacanie żywności substytutami naturalnego błonnika może nie być korzysten dla zdrowia (Fot. Archiwum)

Naukowcy dowodzą, że dodawana do wysoko przetworzonych, ubogich w błonnik pokarmów inulina może ujemnie wpływać na zdrowie, prowadząc nawet do rozwoju raka wątroby.

Mianem błonnika (włókno pokarmowe) określano kiedyś przede wszystkim zawartą w pokarmie celulozę. Teraz mianem błonnika pokarmowego określane są różnorodne substancje (celuloza, pektyny, gumy, śluzy, ligniny), głównie pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka oraz wielu zwierząt (żołądki przeżuwaczy dzięki obecnym w nich bakteriom potrafią trawić błonnik).

Jak potwierdzają liczne badania, spożywanie nieprzetworzonych pokarmów, naturalnie bogatych w błonnik przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

Coraz więcej konsumentów pragnie odżywiać się świadomie. Wiedzą, że ich dieta zawiera zbyt mało błonnika, a przemysł wychodzi naprzeciw ich potrzebom i wypuszcza na rynek żywność wzbogaconą o wysoko oczyszczone, rozpuszczalne substancje o teoretycznie zbliżonych właściwościach, na przykład inulinę.

Inulina to złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy wielocukier, który występuje głownie w kłączach i dolnych częściach łodyg roślin. Stanowi tam materiał zapasowy. Naturalnie występuje między innymi w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego i topinamburu, a także w cebuli, czosnku, porach, szparagach czy bananach. Budowa chemiczna inuliny sprawia, że choć rozpuszczalna w wodzie, nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Jest dostępna na rynku w postaci przypominającego skrobię białego proszku i pastylek, a dodawana do gotowej żywności zastępuje cukier i tłuszcz, dostarczając przy tym znacznie mniej kalorii. Ponadto hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości, obniża też skłonność do zaparć.

Doprawione inuliną pokarmy mają też lepszą z punktu widzenia konsumenta konsystencją - są "tłuste" i kremowe, nawet bardziej niż przy dodaniu podobnej ilość tłuszczu, a kaloryczność jest znacznie mniejsza. Do celów spożywczych inulina pozyskiwana jest przede wszystkim z cykorii i topinamburu.

Wprowadzone ostatnio przez FDA (amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków) zmiany pozwalają reklamować zmodyfikowaną w ten sposób żywność jako korzystną dla zdrowia. Jednak najnowsze badania, których głównymi autorami są prof. Andrew Gewirtz z Georgia State University oraz dr Matam Vijay-Kumar z uniwersytetu w Toledo, wydają się podważać bezpieczeństwo stosowania takich dodatków do przetworzonej żywności.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH