Badania: żywność wzbogacana insuliną może powodować raka

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   22-10-2018, 09:26

Badania: żywność wzbogacana insuliną może powodować raka Wzbogacanie żywności substytutami naturalnego błonnika może nie być korzysten dla zdrowia (Fot. Archiwum)

Naukowcy dowodzą, że dodawana do wysoko przetworzonych, ubogich w błonnik pokarmów inulina może ujemnie wpływać na zdrowie, prowadząc nawet do rozwoju raka wątroby.

Naukowcy chcieli sprawdzić, czy dieta wzbogacona rafinowaną inuliną może pomóc w zwalczaniu związanych z otyłością komplikacji u myszy.  Wyniki badań na myszach opublikowało pismo "Cell".

Jak się okazało, dieta zawierająca oczyszczoną inulinę rzeczywiście powstrzymywała otyłość, ale ku zaskoczeniu badaczy u niektórych myszy pojawiła się również żółtaczka. Sześć miesięcy później u wielu z nich rozwinął się rak wątroby.

Choć badania przeprowadzono na myszach, naukowcy obawiają się podobnych następstw podawania inuliny również w przypadku ludzi. Zdaniem prof. Gewirtza wzbogacanie żywności substytutami naturalnego błonnika może nie odzwierciedlać korzyści płynących z jedzenia owoców i warzyw naturalnie bogatych w błonnik rozpuszczalny, a nawet spowodować u niektórych osób zagrażające życiu nowotwory wątroby. Dlatego zachęcające do suplementacji żywności inuliną stanowisko FDA w tej sprawie powinno zostać ponownie rozważone - uważają autorzy.

- Inulina użyta w tym badaniu pochodzi z korzenia cykorii, a nie z żywności, którą normalnie spożywamy. Ponadto podczas jej ekstrakcji i przetwarzania przechodzi proces chemiczny - powiedział dr Vishal Singh z uniwersytetu w Toledo.

Myszy, u których podczas badania rozwinął się nowotwór wątroby, miały wcześniejszą dysbiozę - zmienioną kompozycję mikrobiomu jelitowego. Wiadomo, że niewłaściwa kompozycja mikroorganizmów w jelicie odgrywa ważną rolę w powstawaniu raka wątroby. Zdaniem autorów konieczne są dalsze badania dotyczące wpływu wysoko przetworzonej diety na ludzi, a zwłaszcza na ich wątrobę.

- Udowodniliśmy, że błonnik rozpuszczalny, który generalnie korzystnie wpływa na zdrowie, może również stać się szkodliwy, prowadząc do chorób tak ciężkich jak rak wątroby - powiedział dr Benoit Chassaing, adiunkt w Neuroscience Institute University of Georgia.

- Jednak nie chcemy promować poglądu, jakoby błonnik był szkodliwy. Nasze badania podkreślają, że suplementacja przetworzonej żywności błonnikiem może nie być bezpieczna dla niektórych osób z dysbiozą bakterii jelitowych, u których spożycie oczyszczonego błonnika może prowadzić do raka wątroby - podkreślił badacz.

Podobał się artykuł? Podziel się!


FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W zwiazku z ciszą wyborczą możliwość dodawania komentarzy została tymczasowo zablokowana.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH