Badanie: kawa chroni przed cukrzycą

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   11-09-2017, 15:04

Badanie: kawa chroni przed cukrzycą Codzienne spożywanie kafestolu w kawie może opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2 u myszy

Jedna z substancji wchodzących w skład kawy - kafestol - poprawia funkcjonowanie komórek oraz ich wrażliwość na insulinę. Wykazuje dzięki temu działanie ochronne przeciwko cukrzycy typu 2 - donoszą naukowcy z Danii na łamach pisma "Journal of Natural Products".

W ostatnich latach naukowcom udało się zidentyfikować kilka substancji, które mogą pomagać w uniknięciu lub spowolnieniu rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak większość z nich badano wyłącznie in vitro; nigdy nie zostały przetestowane na zwierzętach.

Skuteczne działanie ochronne jednego z takich związków potwierdzili doświadczalnie w swoim najnowszym badaniu naukowcy z Aarhus University w Danii. Testy na myszach dowiodły, że poprawia on wrażliwość komórek organizmu na insulinę. Wiedza ta może się potencjalnie przyczynić do rozwoju nowych form terapii cukrzycy typu 2, a nawet zapobiegania tej chorobie.

Jak przypominają autorzy pracy, niektóre badania sugerują, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 - choroby, która dotyka blisko 30 milionów Amerykanów.

- Początkowo podejrzewano, że to kofeina jest odpowiedzialna za ten efekt. Jednak późniejsze odkrycia w zasadzie wykluczyły ten scenariusz. Wydaje się, że to inne składowe kawy odgrywają tu dominującą rolę - opowiadają badacze.

W swoim poprzednim badaniu doktorzy Fredrik Brustad Mellbye oraz Søren Gregersen i ich współpracownicy stwierdzili, że związek o nawie kafestol zwiększał wydzielanie insuliny w komórkach trzustkowych po ich ekspozycji na glukozę. Kafestol zwiększał także pobór glukozy przez komórki mięśni równie skutecznie, jak powszechnie przepisywany lek przeciwcukrzycowy.

W najnowszym badaniu naukowcy chcieli więc sprawdzić, czy kafestol faktycznie może zapobiegać lub opóźniać wystąpienie cukrzycy typu 2 u myszy.

Eksperyment prowadzono na trzech grupach zwierząt, lecz wszystkie one były podatne na rozwój cukrzycy. Dwie grupy otrzymywały różne dawki kafestolu, trzecia grupa stanowiła kontrolę. Po 10 tygodniach obie grupy karmione kafestolem miały wyraźnie niższe stężenie glukozy we krwi i lepszą zdolność wydzielania insuliny w porównaniu do grupy kontrolnej.

Jednocześnie odnotowano, że kafestol nie powodował hipoglikemii (zbyt niskiego stężenia cukru we krwi), co jest skutkiem ubocznym niektórych leków przeciwcukrzycowych.

Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że codzienne spożywanie kafestolu w kawie może opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2 u myszy oraz że substancja ta jest dobrym kandydatem do badań nad nowymi lekami przeznaczonymi do terapii i zapobiegania tej chorobie u ludzi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.