Badanie: kwas ursolowy i tomatydyna wpływają na masę mięśniową

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   17-09-2015, 13:08

Badanie: kwas ursolowy i tomatydyna wpływają na masę mięśniową Wpływ jabłek i zielonych pomidorów na zwiększanie masy mięśniowej

Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli białko, które powoduje starzenie się mięśni, a tym samym ich osłabienie. Równocześnie badacze wykazali, że związki zawarte w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, niwelują działanie tego białka i przeciwdziałają zanikowi mięśni.

- Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie - powiedział dr Christopher Adams z Uniwersytetu w Iowa, autor badania opublikowanego na łamach "Journal of Biological Chemistry".

Naukowcy zbadali wpływ dwóch związków - pochodzący ze skórek jabłek kwas ursolowy i pozyskana z zielonych pomidorów tomatydyna. Specjaliści zbadali obie substancje pod kątem wpływu na masę mięśniową. Analizy wykazały, oba związki wpływały na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc. i wzrost siły mięśniowej o 30 proc.

Specjaliści zapowiadają dalsze badania. Sugerują, że obie substancje mogą stanowić naturalny sposób walki z zanikiem i osłabieniem mięśni.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH