BGŻ: Polacy jedzą więcej, ale mniej kalorycznie

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   19-11-2015, 08:44

BGŻ: Polacy jedzą więcej, ale mniej kalorycznie Emeryci odżywiają się najbardziej kalorycznie - wynika z raportu BGŻ

Polacy kupują mniej niż 15 lat temu ziemniaków, mąki, pieczywa i owoców; więcej wędlin i słodyczy. Odżywiamy się mniej kalorycznie i coraz częściej jemy posiłki w restauracjach - wynika z raportu analityków banku BGŻ BNP Paribas.

Raport został przygotowany na podstawie danych statystycznych (GUS i Eurostat) oraz badania przeprowadzonego na zlecenie banku przez firmę GfK - poinformował PAP dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych Banku BGŻ BNP Paribas Dariusz Winek.

W ciągu ostatnich 15 lat zmieniły się preferencje żywieniowe w naszym kraju. W porównaniu z 2000 r. o połowę mniej zjadamy ziemniaków i pieczywa. Chętnie kupujemy mięso, coraz częściej drób, choć nadal najczęściej na naszych talerzach znajduje się wieprzowina.

Natomiast trzykrotnie wzrosło spożycie wody w butelkach o 150 proc. konsumpcja czekolady, o ponad 50 proc. wysokiej jakości wędlin i makaronów i o ok. 20 proc. soków owocowych.

W tym okresie wydatki na żywność gospodarstw domowych wzrosły o 40 proc.
Choć jemy więcej, to mniej kalorycznie. Spadło spożycie białka roślinnego oraz węglowodanów.

Najbardziej kalorycznie odżywiają się emeryci, w ich gospodarstwach zużywa się najwięcej cukru i czekolady.

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH