Brokuły zawierają dużo witaminy B2 i C

FARMAKOTERAPIA

Autor: TVN Meteo/rynekaptek.pl   28-10-2016, 15:20

Brokuły zawierają dużo witaminy B2 i C Zielone brokuły chronią przed stanami zapalnymi, nowotworami i schorzeniami serca

Brokuły to warzywa o wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. Działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na wzrok, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca a także chronią przeciwko nowotworom.

To warzywo zwane zielonym kalafiorem działa przeciwzapalnie ze względu na zawartość sulforafanu. Ten związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne.

Wysoka zawartość witaminy C odblokowuje zatkane zatoki - częsty objaw alergii. Naukowcy odkryli, że już 50 mg witaminy C zmniejsza objawy alergiczne. Warto zaznaczyć, że szklanka brokułów zawiera aż 80 mg tej cennej witaminy. Ponadto pomagają wchłaniać witaminę D i zawierają dużą ilość białka (w 100 gramach warzyw jest około trzech gramów).

Dzięki wysokiej zawartości błonnika brokuły są dobre dla osób będących na diecie. Dają poczucie pełności, przez co zapobiegają podjadaniu. Dodatkowo mają mało kalorii - w 100 gramach ugotowanych warzyw jest ich jedynie 35.

Brokuły działają też ochronnie na serce poprzez pobudzanie produkcji białka o nazwie tioredoksyna. Zapobiega ona uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki tlenowe. Mają niski indeks glikemiczny dlatego są dobre dla cukrzyków. Natomiast dzięki luteinie i zeaksantynie,chronią wzrok przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Brokuły mają w sobie też witaminy B2 i C, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Więcej: tvnmeteo.tvn24.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH