Cebula i zielona herbata zapobiegają stanom zapalnym

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP Nauka/rynekaptek.pl   17-05-2016, 12:42

Cebula i zielona herbata zapobiegają stanom zapalnym Przed przewlekłym stanem zapalnym może ochronić zielona herbata i cebula

Jak informuje "British Journal of Nutrition" izoramentyna, resweratrol, kurkumina i kwas wanilinowy - to naturalne związki bioaktywne, które pomagają chronić organizm przed przewlekłym stanem zapalnym.

Badania nad właściwościami polifenoli przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu. Wykazały one, że w celu zmniejszenia ryzyka przewlekłego stanu zapalnego powinniśmy spożywać m.in. cebulę, kurkumę, czerwone winogrona, jagody acai i pić zieloną herbatę. Polifenole zawarte w tych produktach pomagają zmniejszać wydzielanie cytokin prozapalnych przez limfocyty T.

Niekontrolowany przewlekły stan zapalny odgrywa dużą rolę w rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Dieta bogata w owoce i warzywa zawierające polifenole wpływa na redukcję wydzielania cytokin prozapalnych przez komórki układu odpornościowego, dzięki czemu zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Dlatego jest szczególnie ważna dla osób starszych, które są bardziej na niego podatne - podkreślają badacze.

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH