Chleb z witaminą na pochmurne dni

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   25-02-2011, 13:34

Dodawanie witaminy D do chleba mogłoby złagodzić niedobór witaminy D, związany z brakiem światła słonecznego - informuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Witamina D ma wiele korzystnych działań - oprócz regulowania gospodarki wapniowej m.in. zmniejsza ryzyko zachorowań na alergię, choroby serca oraz raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty, pęcherza, płuc i skóry.

Ponieważ jednak witamina powstaje głównie w skórze z poddanej działaniu promieni słonecznych prowitaminy D, często zdarzają się niedobory, zwłaszcza w krajach o mniejszym nasłonecznieniu, zimą i u osób, które słońca unikają.

Jednym z dotychczasowych rozwiązań problemu jest wzbogacanie w witaminę D mleka, jednak nie zapewnia ono jej odpowiedniej ilości. Dlatego zespół Connie Weaver z Purdue University proponuje alternatywne źródło - chleb, przygotowany z pomocą drożdży zawierających wyjątkowo dużo witaminy D (odmiana D2).


Badania na szczurach wykazały, że taka dieta ma równie dobry skutek, co wystawienie na działanie słońca.
Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH