Cukier pomaga antybiotykom w walce z bakteriami

FARMAKOTERAPIA

Autor: DGP/rynekaptek.pl   16-05-2011, 09:51

Najnowsze badania pokazują, że cukier w postaci glukozy lub fruktozy pomaga antybiotykom w walce z groźnymi bakteriami.

Naukowcy od lat zastanawiają się, jak sprawić, by antybiotyki nie traciły swoich właściwości bakteriobójczych. Niestety, drobnoustroje ciągle uczą się odporności na te specyfiki. Na szczęście udało się odkryć sposób na zwiększenie efektywności antybiotyków w starciu z infekcjami.

Uczeni z Boston University poszukiwali metody na walkę z bakteriami znajdującymi się w uśpieniu, swoistym rodzaju hibernacji. Drobnoustroje w takim stanie nie dość, że mogą przetrwać jakiś czas, obudzić się i zacząć zarażać, to na dodatek są bardziej odporne na działanie antybiotyków.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH