Czy można poprawić pobór żelaza z produktów roślinnych? Tak

FARMAKOTERAPIA

Autor: Aptekarz Polski/ rynekaptek.pl   03-07-2019, 11:12

Czy można poprawić pobór żelaza z produktów roślinnych? Tak Wchłanialność żelaza możemy poprawić. Pobór żelaza zwierzęcego (hemowego) zwiększymy np. poprzez zestawienie go z produktami o dużej zawartości witaminy C. Przykład? Czerwone mięso zjedzmy z dodatkiem świeżych warzyw (fot. archiwum)

Czy probiotyki mogą pomóc w regulowaniu zawartości żelaza we krwi? Na to pytanie odpowiada w "Aptekarzu Polskim" prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest prawdziwa „zmorą” dla wielu osób, zarówno w krajach bogatych, gdzie nie ma problemu z dostępem do wysokogatunkowej żywności (i tym samym dobrych źródeł żelaza), jak i w krajach rozwijających się. Niedobór żelaza jest jednym z najczęściej występujących niedoborów na świecie.

Żelazo dostarczamy do organizmu wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą. Problem w tym, że te najlepsze źródła żelaza nie są zbyt „popularne” w jadłospisach wielu osób (szczególnie młodych), a wiele osób wręcz wyklucza je z diety (np. pacjenci z zaburzeniami lipidowymi). I tak, doskonałymi produktami spożywczymi bogatymi w łatwo wchłanialne żelazo zwierzęce (hemowe) są podroby (wątroba, nerki), czerwone mięso i jaja.

Oczywiście żelaza możemy poszukać także w produktach roślinnych (jest to żelazo niehemowe), jednak wchłania się ono z przewodu pokarmowego mniej skutecznie niż żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Wśród bogatych w żelazo produktów roślinnych są: natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, mak, sezam, orzechy.

Wchłanialność żelaza możemy poprawić. Pobór żelaza zwierzęcego (hemowego) zwiększymy np. poprzez zestawienie go z produktami o dużej zawartości witaminy C.  Przykład? Czerwone mięso zjedzmy z dodatkiem świeżych warzyw.

Czy można poprawić pobór żelaza z produktów roślinnych? Tak. Poprzez fermentację tych produktów bakteriami probiotycznymi (mlekowymi). Zawarte w mikroorganizmach enzymy – fitazy rozkładają fityniany, umożliwiając lepsze wchłanianie żelaza.

Więcej: http://www.aptekarzpolski.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH