Dieta eliminacyjna w leczeniu alergii pokarmowej daje najlepsze efekty

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   04-04-2017, 14:09

Dieta eliminacyjna w leczeniu alergii pokarmowej daje najlepsze efekty Na alergię pokarmową cierpi 6 proc. dzieci, głównie do 5. roku życia, oraz 3-4 proc. dorosłych

W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz również uważa, że najlepsze efekty w leczeniu alergii pokarmowej daje dieta eliminacyjna. - Oprócz eliminacji z diety szkodliwego alergenu stosuje się często leczenie farmakologiczne, ale jest ono jedynie wspomagające - dodaje.

Dieta eliminacyjna powinna być jednak stosowana jedynie tak długo, jak jest to konieczne. Aby uniknąć zbędnego jej przedłużania u leczonego dziecka - należy co jakiś czas badać, czy nie pojawia się u niego tolerancja na szkodliwy dotąd pokarm - zaleca prof. Maciej Kaczmarski z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Do tego wykorzystuje się tzw. prowokacyjna próbę pokarmową.

- Najważniejsze jest, żeby dieta była dobrze zbilansowana; nie można dopuścić do niedoborów witamin A, E, D, C, B6, żelaza, cynku, selenu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z produktów głównie polecamy warzywa, w tym cebulowe, zawierające fitoncydy (substancje roślinne hamujące rozwój mikroorganizmów - PAP), wykazujące działanie bakteriobójcze grzybobójce - oraz kiszonki - wylicza kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dr Lucyna Pachocka.

Zdaniem specjalistki kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, dzięki której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego, co stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii jelitowych. Odpowiednia flora bakteryjna wpływa z kolei na odporność organizmu, co jest korzystne również dla alergików.

Osoby uczulone na niektóre pokarmy lub składniki pokarmowe muszą zwracać uwagę na zawartość produktów spożywczych. Od 2004 r. producenci żywności mają obowiązek podawania na etykiecie opakowania informacji o tym, czy znajdują się w nich składniki potencjalnie alergenne. Na początku obowiązek ten dotyczył dwunastu składników: zbóż zawierających gluten, skorupiaków, jaj, ryb, orzechów ziemnych, innych orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, nasion sezamu oraz dwutlenku siarki i siarczynów. W 2007 r. listę tę rozszerzono o łubin i mięczaki.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH