Dobroczynny wpływ kwasów omega-3 na diabetyków

FARMAKOTERAPIA

Autor: kopalniawiedzy.pl/ rynekaptek.pl   11-05-2015, 16:14

Dobroczynny wpływ kwasów omega-3 na diabetyków Znaczenie kwasów omega-3

Wcześniejsze badania nad otyłością i cukrzycą pokazały, że terapia kwasami omega-3 zapewnia lepszą kontrolę glikemii, korzystnie wpływa na funkcję wątroby oraz zmniejsza stan zapalny. Korzystne zjawiska przypisano rezolwinom - informuje portal kopalniawiedzy.pl.

Ponieważ w ramach wcześniejszego eksperymentu zauważono, że dieta wzbogacona kwasami omega-3 z tłuszczu rybiego ogranicza neuropatię u szczurów z cukrzycą typu 1. i 2., teraz postanowiono ustalić dlaczego.

Myszom z cukrzycą typu 2. codziennie podawano olej z menhadena albo rezolwinę D1. Na końcu badania oceniano kilka parametrów: prędkość przewodzenia nerwów czuciowych i ruchowych, wrażliwość termiczną, unerwienie oraz grubość komórek zwojowych siatkówki.

By modelować cukrzycę typu 2., myszy najpierw przez 8 tygodni karmiono wysokotłuszczową paszą, a później aplikowano im niskie dawki streptozotocyny. Po 8 tygodniach hiperglikemii zwierzętom z grup eksperymentalnych przez 6 tygodni podawano olej z menhadena lub wstrzykiwano 1 ng rezolwiny D1 na gram wagi ciała.

Choć olej czy rezolwina nie obniżały poziomu glukozy i hemoglobiny glikowanej HbA1C w pobliże zdrowego zakresu ani nie poprawiały wykorzystania cukru, dobrze wpływały na gęstość unerwienia i transmisję sygnałów czuciowych. Rezolwina stymulowała także wzrost aksonów.

Więcej: http://kopalniawiedzy.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH