Duża ilość soli w diecie związana z ryzykiem stwardnienia rozsianego

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   12-08-2015, 08:42

Duża ilość soli w diecie związana z ryzykiem stwardnienia rozsianego Wpływ soli na SM

Spożycie dużych ilości soli może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego (SM), ale w sposób zależny od czynników genetycznych oraz płci - zaobserwowali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat opublikowali w piśmie "FASEB Journal".

Stwardnienie rozsiane (SM) jest autoagresywną chorobą uszkadzającą układ nerwowy - a dokładnie osłonkę mielinową włókien nerwowych, co zaburza przekazywanie sygnałów między neuronami. Do rozwoju SM przyczyniają się czynniki genetyczne oraz środowiskowe. W ostatnim stuleciu zaobserwowano wzrost liczby osób cierpiących na to schorzenie, przy czym w przypadku kobiet uległa ona potrojeniu. Naukowcy oceniają, że jest to prawdopodobnie efekt oddziaływania jakichś czynników środowiskowych.

Z badań prowadzonych na zwierzętach i wśród pacjentów wynika, że duża ilość sodu w diecie (którego głównym źródłem jest sól) sprzyja powiększaniu się pewnej populacji limfocytów T pomocniczych, a dokładnie limfocytów Th17, które biorą udział w rozwoju chorób autoimmunologicznych, zapalnych i alergicznych. U gryzoni z eksperymentalnym autoimmunologicznym zapaleniem mózgu, będących zwierzęcym modelem do badania SM, duża ilość sodu w pożywieniu powodowała zaostrzenie objawów choroby.

Naukowcy z University of Vermont w Burlington (USA) oraz Dartmouth Medical School w Hanover (USA) prowadzili eksperymenty na trzech grupach myszy różniących się pod względem genetycznym. Część zwierząt była na diecie bogatej w sól, a część na diecie standardowej.

U wszystkich gryzoni wywoływano schorzenie imitujące ludzkie SM. U myszy z jednego szczepu słona dieta zaostrzała objawy choroby u obu płci. W przypadku drugiego szczepu negatywne skutki nadmiaru soli obserwowano jedynie u samic. U myszy z trzeciej grupy sól nie wpływała na przebieg schorzenia. W ocenie naukowców geny, były najważniejszym czynnikiem, od których zależały efekty wywierane przez słoną dietę.

U gryzoni wrażliwych na sól nie stwierdzono zwiększenia się populacji limfocytów Th17. Wzrosła natomiast przepuszczalność bariery krew-mózg i nasiliły się nieprawidłowe zmiany w mózgu.

Jak podkreśla współautor pracy dr Dimitry N. Krementsov, sól jest zaledwie jednym z czynników środowiskowych mających wpływ na ryzyko zachorowania na SM. Do innych zalicza się m.in. poziom witaminy D w organizmie oraz infekcje przebyte we wczesnym okresie życia.

W komentarzu odredakcyjnym do artykułu Gerald Weissmann, redaktor naczelny pisma ,,FASEB Journal" napisał, że choć pewna ilość soli jest potrzebna naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, to - podobnie jak w wielu innych przypadkach - nadmiar soli może być szkodliwy.

- Ten raport pomaga rzucić światło na to, w jaki sposób sól może szkodzić osobom posiadającym geny zwiększające predyspozycje do schorzeń autoagresywnych. Pomaga nam też zrozumieć, jaka ilość soli jest właściwa dla danej osoby - podsumował Weissmann.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH