Duża ilość soli w diecie związana z ryzykiem stwardnienia rozsianego

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   12-08-2015, 08:42

Duża ilość soli w diecie związana z ryzykiem stwardnienia rozsianego Wpływ soli na SM

Spożycie dużych ilości soli może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego (SM), ale w sposób zależny od czynników genetycznych oraz płci - zaobserwowali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat opublikowali w piśmie "FASEB Journal".

Stwardnienie rozsiane (SM) jest autoagresywną chorobą uszkadzającą układ nerwowy - a dokładnie osłonkę mielinową włókien nerwowych, co zaburza przekazywanie sygnałów między neuronami. Do rozwoju SM przyczyniają się czynniki genetyczne oraz środowiskowe. W ostatnim stuleciu zaobserwowano wzrost liczby osób cierpiących na to schorzenie, przy czym w przypadku kobiet uległa ona potrojeniu. Naukowcy oceniają, że jest to prawdopodobnie efekt oddziaływania jakichś czynników środowiskowych.

Z badań prowadzonych na zwierzętach i wśród pacjentów wynika, że duża ilość sodu w diecie (którego głównym źródłem jest sól) sprzyja powiększaniu się pewnej populacji limfocytów T pomocniczych, a dokładnie limfocytów Th17, które biorą udział w rozwoju chorób autoimmunologicznych, zapalnych i alergicznych. U gryzoni z eksperymentalnym autoimmunologicznym zapaleniem mózgu, będących zwierzęcym modelem do badania SM, duża ilość sodu w pożywieniu powodowała zaostrzenie objawów choroby.

Naukowcy z University of Vermont w Burlington (USA) oraz Dartmouth Medical School w Hanover (USA) prowadzili eksperymenty na trzech grupach myszy różniących się pod względem genetycznym. Część zwierząt była na diecie bogatej w sól, a część na diecie standardowej.

U wszystkich gryzoni wywoływano schorzenie imitujące ludzkie SM. U myszy z jednego szczepu słona dieta zaostrzała objawy choroby u obu płci. W przypadku drugiego szczepu negatywne skutki nadmiaru soli obserwowano jedynie u samic. U myszy z trzeciej grupy sól nie wpływała na przebieg schorzenia. W ocenie naukowców geny, były najważniejszym czynnikiem, od których zależały efekty wywierane przez słoną dietę.

U gryzoni wrażliwych na sól nie stwierdzono zwiększenia się populacji limfocytów Th17. Wzrosła natomiast przepuszczalność bariery krew-mózg i nasiliły się nieprawidłowe zmiany w mózgu.

Jak podkreśla współautor pracy dr Dimitry N. Krementsov, sól jest zaledwie jednym z czynników środowiskowych mających wpływ na ryzyko zachorowania na SM. Do innych zalicza się m.in. poziom witaminy D w organizmie oraz infekcje przebyte we wczesnym okresie życia.

W komentarzu odredakcyjnym do artykułu Gerald Weissmann, redaktor naczelny pisma ,,FASEB Journal" napisał, że choć pewna ilość soli jest potrzebna naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, to - podobnie jak w wielu innych przypadkach - nadmiar soli może być szkodliwy.

- Ten raport pomaga rzucić światło na to, w jaki sposób sól może szkodzić osobom posiadającym geny zwiększające predyspozycje do schorzeń autoagresywnych. Pomaga nam też zrozumieć, jaka ilość soli jest właściwa dla danej osoby - podsumował Weissmann.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.