Eksperci o ryzyku niedożywienia u chorych na Parkinsona

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   05-07-2017, 10:22

Eksperci o ryzyku niedożywienia u chorych na Parkinsona Celem kampanii edukacyjnej "Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą" jest zwiększenie świadomości społecznej na temat roli specjalistycznego żywienia w różnych chorobach

Ryzyko niedożywienia może dotyczyć nawet 60 proc. osób z chorobą Parkinsona – przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą".

Jak zaznaczają w przesłanej PAP informacji, długotrwałe niedożywienie prowadzi do zmian fizjologicznych w organizmie oraz upośledzenia funkcji różnych ważnych narządów i układów, w tym układu odporności. Konsekwencją długotrwałego niedożywienia mogą być: wyniszczenie organizmu, szybszy rozwój choroby i pojawienie się jej powikłań.

"Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z chorobą Parkinsona. Szczególnie dotyczy to chorych starszych i dłużej chorujących. Jest to związane ze zwiększonym wydatkiem energetycznym z powodu drżenia, dyskinez (nieskoordynowane, niezależne od woli ruchy ciała - PAP) polekowych, a także z powodu ograniczeń dietetycznych wynikających z zaburzeń połykania" - tłumaczy cytowany w komunikacie neurolog prof. Jarosław Sławek, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.

Specjalista dodaje, że u części chorych powód chudnięcia nie jest znany, ale niezależnie od przyczyny objaw ten pogarsza rokowanie pacjentów. Dlatego wymagają oni wsparcia wysokokalorycznymi pokarmami lub preparatami żywieniowymi o zbilansowanym składzie.

Zgodnie z raportem z 2014 r. pt. "Choroba Parkinsona - analiza kosztów ekonomicznych i społecznych", opracowanym przez ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, w Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 80 tys. osób. Co roku rozpoznaje się ją u 1 proc. osób po 60. roku życia, co w obliczu starzenia się polskiego społeczeństwa oznacza, że liczba chorych będzie stale rosła.

Choroba Parkinsona jest przewlekłym, postępującym schorzeniem mózgu, które najczęściej występuje po 60. - 65. roku życia. Objawia się m.in. sztywnością mięśni, spowolnieniem ruchowym i drżeniem kończyn w spoczynku.

- Ta podstępna choroba rozwija się stopniowo. W miarę upływu czasu pojawiają się problemy przy wykonywaniu codziennych czynności - chorzy często nie są w stanie wykonać nawet zwykłych czynności takich jak ubieranie się czy przygotowanie posiłku. Do tego dochodzą często problemy z połykaniem pokarmu - tłumaczy Ewa Dobrowolska z Mazowieckiego Stowarzyszenia Osób z Chorobą Parkinsona.

To może skutkować właśnie niedożywieniem. Zdaniem Dobrowolskiej bardzo pomocna dla rodziny i opiekunów chorych na parkinsona może być znajomość sposobów i metod radzenia sobie z tym problemem, m.in. poprzez stosowanie żywienia medycznego. Może ono bowiem poprawić stan odżywienia organizmu oraz jakość życia chorych i ich opiekunów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH