Ekspert: dobre żywienie pacjentów to podstawa zdrowienia

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   14-10-2015, 16:09

Ekspert: dobre żywienie pacjentów to podstawa zdrowienia Każdy pacjent powinien być poddany ocenie żywieniowej

Właściwe żywienie kliniczne może zmniejszyć koszty hospitalizacji nawet o połowę - podkreśla dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego. Zmniejsza się zużycie antybiotyków, szybciej goją się rany, pacjent wcześniej wychodzi do domu - wylicza.

Problem niedożywienia nie jest specyficzny tylko dla polskich warunków, ale - jak wskazuje dr n. med. Łukasz Drozd - w krajach, w których zwrócono na to uwagę, udało się zmniejszyć koszty hospitalizacji nawet o połowę – podaje PAP.

- Poprzez właściwe zastosowania żywienia klinicznego możemy zmniejszyć koszty hospitalizacji, bo zmniejsza się wtedy zużycie antybiotyków, ponieważ pacjenci mają mniejszą zapadalność na infekcje, szybciej goją się rany, a pacjent szybciej wychodzi do domu – podkreśla ekspert.

Zdaniem Drozda każdy pacjent powinien być poddany ocenie żywieniowej, a jeśli zachodzi potrzeba, mieć żywienie kliniczne wpisane w proces leczenia, bo ta procedura jest refundowana przez NFZ.

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH