Ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   10-08-2015, 12:42

Ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości Syty jak po szpinaku

Tylakoidy występujące w ekstrakcie ze szpinaku spowalniają trawienie tłuszczów, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości po posiłku - czytamy w "Journal of the American College of Nutrition".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Luizjana (USA) wykazali, że ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości. Wszystko dlatego, że zawarte w nim tylakoidy – struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów – sprzyjają wydzielaniu hormonów sytości, które prowadzą do spowolnienia procesu trawienia tłuszczów i zmniejszenia ochoty na małe co nieco.

W badaniu uczestniczyło 60 osób (30 kobiet i 30 mężczyzn) z nadwagą lub zdiagnozowaną otyłością. Po 4 godzinach od zjedzenia śniadania otrzymywały one ekstrakt ze szpinaku lub placebo, a następnie spożywały standardowy lunch. Po kolejnych 4 godzinach w ramach kolacji częstowano je pizzą. W tym czasie (przed i po posiłkach) kilkakrotnie pobierano im krew w celu sprawdzenia poziomu glukozy i lipidów.

Okazało się, że ekstrakt ze szpinaku podwyższał poziom glukozy oraz redukował uczucie głodu i pragnienie podjadania do ponad 2 godzin po posiłku. U mężczyzn wywoływał też lekką tendencję do ograniczenia ilości spożywanych kalorii podczas kolacji.

- Zaobserwowana w niniejszym badaniu redukcja uczucia głodu i ochoty na słone przekąski sugeruje, że tylakoidy mogą być przydatne dla ludzi z wysokim ciśnieniem krwi i problemami z wagą – komentuje współautor badania Frank L. Greenway

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH