Emulgatory w jedzeniu przyczyną nadwagi?

FARMAKOTERAPIA

Autor: wyborcza.pl/ rynekaptek.pl   11-02-2016, 14:26

Emulgatory w jedzeniu przyczyną nadwagi?

Z badań na myszach oraz testów flory bakteryjnej ludzkich jelit wynika, że emulgatory mogą przyczyniać się do nadwagi i otyłości.

Jak donosi "New Scientist", w Londynie przedstawiono wyniki badań, które mogą sugerować związek dwóch dodatków do żywności z nadwagą i otyłością - informuje wyborcza.pl.

Kultury bakterii pobrane z ludzkich jelit wystawione na działanie karboksymetylocelulozy lub monooleinianu polioksyetylenosorbitolu zwiększają zawartość flagelliny, związku budującego bateryjne wici. W większych ilościach może on powodować stany zapalne jelit.

Badanie to jest potwierdzeniem wcześniejszych badań na myszach. Gryzonie, którym podawano wysokie stężenia tych związków, miały zmieniony skład flory jelitowej, co prowadziło do stanów zapalnych, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości. U myszy, które nie miały żadnej flory bakteryjnej (hodowanych w sterylnych warunkach), efekt ten nie występował. Mysia flora jelitowa różni się jednak od ludzkiej, więc badanie powtórzono na kulturach ludzkich bakterii jelitowych.

Obydwa związki należą do klasy emulgatorów i są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do tworzenia emulsji i ich stabilizacji, na przykład w produkcji lodów. Uważane były do tej pory za nieszkodliwe.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH