Fasolka z ciemnym ryżem jest bardziej trendy

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP Nauka w Polsce/rynekaptek.pl   05-09-2011, 13:54

Choć biały ryż z roślinami strączkowymi stanowi atrakcyjny zestaw obiadowy, badania wykazują, że dla zdrowia lepsze jest spożywanie samej fasolki lub w towarzystwie ryżu brązowego - informuje Reuters.

Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego. Z blisko 2 tys. przebadanych osób, te, które regularnie rezygnowały z porcji białego ryżu na rzecz porcji warzyw strączkowych, były o 35 proc. mniej narażone na wystąpienie objawów zwiastujących cukrzycę, takich jak wysokie ciśnienie, podwyższony poziom szkodliwych tłuszczów i cukru we krwi oraz niższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Elementy te w połączeniu z otyłością brzuszną składają się na zespół metaboliczny, który jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Prowadzący badania prof. Frank Hu przeanalizował diety mieszkańców Kostaryki, gdzie wraz z bogaceniem się społeczeństwa zaobserwowano wzrost częstotliwości zachorowań na cukrzycę. Zdaniem badacza, mogło to mieć częściowo związek ze zwiększoną konsumpcją białego ryżu przy coraz mniejszym spożyciu warzyw strączkowych.

W porównaniu z ryżem (zwłaszcza białym, który pozbawiony jest większości cennych składników odżywczych), rośliny strączkowe zawierają o wiele więcej błonnika i białka, a przy tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi.

Więcej: http://www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH