Fast foody u dzieci przyczyną późniejszych problemów w szkole

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   18-11-2016, 15:12

Fast foody u dzieci przyczyną późniejszych problemów w szkole Śmieciowe jedzenie może powodować szkody w rozwijającym się mózgu

Spożywanie przez dzieci dużych ilości tłustych produktów, m.in. typu fast food, może poważnie zaburzyć rozwój kory przedczołowej, co z kolei zwiększa ryzyko późniejszych problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem, oraz zaburzeń osobowości i problemów z kontrolowaniem zachowania.

O wynikach badań prowadzonych przez szwajcarskich naukowców informuje pismo "Molecular Psychiatry".

Kora przedczołowa jest obszarem mózgu rozwijającym się wolniej niż inne struktury. Jest szczególnie podatna na negatywny wpływ tłuszczów z pożywienia oraz ekspozycji na stres w okresie od późnego dzieciństwa do wczesnego wieku dorosłego - podkreślają naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu.

Podczas swoich badań karmili młode oraz dorosłe myszy pożywieniem zawierającym bardzo dużo tłuszczów nasyconych. Już po czterech tygodniach u młodych gryzoni zaobserwowano pierwsze oznaki osłabienia funkcji poznawczych, choć myszy nie przybrały jeszcze w wyraźny sposób na wadze. Podobnych objawów nie odnotowano natomiast u dorosłych gryzoni (u nich tłusta dieta doprowadziła do zaburzeń metabolicznych i otyłości).

Śmieciowe jedzenie może powodować szkody w rozwijającym się mózgu, jeśli konsumowane jest w dużych ilościach i przez dłuższy okres. Podczas badań ponad 60 proc. kalorii spożywanych przez myszy pochodziło z tłuszczów. Większość dzieci i nastolatków nie spożywa jednak tak dużych ilości tłustego jedzenia przez długi czas - uspokaja autor badań dr Urs Meyer.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH