FDA zaleca używać mniej soli w żywności

FARMAKOTERAPIA

Autor: wyborcza.biz/ rynekaptek.pl   02-06-2016, 12:28

FDA zaleca używać mniej soli w żywności

Federalna Administracja ds. Leków i Żywności (FDA) zaleciła producentom żywności i sieciowych restauracji w USA zmniejszenie zawartości soli w produktach. Chce w ten sposób ograniczyć skalę chorób układu krążenia wśród Amerykanów.

Zdaniem FDA konsumpcja soli, która jest podstawowym źródłem sodu w diecie, spadnie w USA o jedną trzecią. Proponowany dzienny limit spożycia to 2,3 grama sodu na osobę, na razie zalecenia mają być przedmiotem dyskusji z przedstawicielami przemysłu. Teraz Amerykanie spożywają o ok. połowę więcej sodu niż zalecają eksperci.

Limity mają być zróżnicowane w zależności od kategorii produktów, ponieważ w niektórych z nich możliwość redukcji użycia soli jest większa niż w innych. Lekarze są zdania, że nadmierne spożycie sodu prowadzi do podwyższonego ciśnienia, które z kolei może być powodem poważnych chorób serca albo zawałów. Sprzyja również nowotworom żołądka, kamicy nerkowej i osteoporozie.

Nadmierne spożycie soli to problem nie tylko za oceanem, ale także w Polsce. Przeciętny Polak spożywa od 9 do 12 g soli dziennie.

Więcej: www.wyborcza.biz

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH