Gastronomia molekularna, czyli chemik w kuchni

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   26-02-2016, 14:41

Gastronomia molekularna, czyli chemik w kuchni Naukowiec w kuchni? Podobno może wyjść z tego coś dobrego

Co zrobić, gdy lubimy smak sera camembert, ale nie znosimy jego zapachu? Możliwe, że z pomocą przyjdzie nam nauka, a dokładniej gastronomia molekularna. To nauka, która zrewolucjonizuje nasz sposób żywienia – przekonuje w rozmowie z PAP prof. Hervé This, głośny na świecie „kuchenny naukowiec”.

This, fizyk i chemik, jest współtwórcą naukowej dyscypliny nazywanej „gastronomią molekularną” (wspólnie z nieżyjącym już Anglikiem Nicholasem Kurtim). Oprócz tego, że jest aktywnym naukowcem, jest też miłośnikiem kuchni – i od kilku lat promuje w restauracjach na świecie tzw. kuchnię nuty do nuty, która stosuje zasady wypracowane przez gastronomię molekularną.

O twórczym wykorzystaniu tej dyscypliny badawczej na co dzień mówił w tym tygodniu francuski badacz podczas wykładu w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego (CNBCh). Wykładowi towarzyszył show kulinarny. This na oczach widzów wyciągnął ze swojej walizki ampułki z różnymi sproszkowanymi substancjami. W kilka minut przyrządził z nich zielony deser o konsystencji budyniu, używając tylko prostych chemicznych związków: białek, wody, kwasu cytrynowego. Potem częstował swoim daniem publiczność.

Jak tłumaczył w rozmowie z PAP This, gastronomia molekularna bada procesy zachodzące w trakcie gotowania; jest więc dziedziną eksperymentów fizyczno-chemicznych, które prowadzone są w laboratoriach. Należy od niej odróżnić kuchnię "nuta do nuty", czyli sztukę kulinarną, która nie jest nauką, choć korzysta z osiągnięć fizyki i chemii.

W jaki sposób otrzymuje się w laboratorium związki, które są potem podstawą do tworzenia nowych potraw? - Jest na to wiele sposobów. Np. ze zmielonej marchewki możemy na drodze filtrowania oddzielić wodę, cukier, aminokwasy, sole mineralne, karoten i inne związki. Potem możemy mieszać niektóre z tych składników z innymi substancjami i uzyskiwać w ten sposób nowe efekty – zaznaczył.

W przyszłości – spodziewa się This – gastronomia molekularna może pomóc w rozwiązaniu problemów żywnościowych planety. Dziś na świecie wyrzucamy tonami zgniłe owoce i warzywa lub nieświeże mięso, zanim jeszcze dotrą na stół. Jeśli uda nam się je rozbić wcześniej na części pierwsze, można będzie je magazynować w postaci sproszkowanych składników bez szkody dla ich wartości odżywczej.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.