Jak "wyrwać" bakterię z formy przetrwalnikowej?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   20-05-2016, 13:04

Jak "wyrwać" bakterię z formy przetrwalnikowej? Bakteria wąglika

Bakterie takie jak wąglik, aby przetrwać w trudniejszych warunkach, ukrywają się niekiedy w "kapsule ratunkowej" - przetrwalniku, w którym "drzemią" czekając na lepsze czasy. Naukowcy znaleźli białko kluczowe dla budowy płaszcza przetrwalnika. Bakterii bez tego białka trudniej o szczelną ochronę.

Wyniki prac amerykańsko-polskiego zespołu prowadzonego przez Jacka Dixona i Vincenta Tagliabracciego ukazały się w prestiżowym czasopiśmie PNAS. Współautorami publikacji jest czworo Polaków (Anna Muszewska, Małgorzata Dudkiewicz, Marcin Grynberg oraz Krzysztof Pawłowski). Badania mogą mieć znaczenie dla terapii chorób powodowanych przez niektóre bakterie i grzyby – pleśniakowce.

Na bakterię nieustannie czyha ogromnie wiele zagrożeń. Te sprytne mikroorganizmy mają na to jednak sposób. Tworzą spory - formy przetrwalnikowe. Materiał genetyczny bakterii otoczony zostaje pancerzykiem, a metabolizm w komórce ustaje. W ten sposób bakteria w "uśpieniu" przeczekać może trudne czasy. Przetrwalnikowi nie straszne są niskie temperatury, brak dostępu do wody, czy nawet środki dezynfekujące. W dodatku spora staje się niewidoczna dla układu odpornościowego.

- Metabolicznie aktywną bakterię o wiele łatwiej zniszczyć niż sporę. Bo to właśnie przetrwalniki sprawiają, że mamy trudności w unieszkodliwianiu bakterii znajdujących się np. w jedzeniu czy na sprzęcie medycznym, a wąglik przesłany w kopercie jest nadal taki groźny - opowiada w rozmowie z PAP jedna z autorek badania dr Anna Muszewska z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie.

Aby więcej wiedzieć o tym, jak unieszkodliwiać przetrwalniki bakterii, warto wiedzieć, jak one powstają. A teraz naukowcom udało się pokazać, jakie białko jest kluczowe w procesie tworzenia płaszcza przetrwalnika. Badacze z USA i Polski udowodnili, że jeśli pewne konkretne białko (CotH) nie działa w bakterii prawidłowo, płaszcz bakterii staje się „dziurawy” i mniej odporny na czynniki zewnętrzne. Jest to więc potencjalny cel dla leków.

- Blokując te białka można będzie sprawić, jak przypuszczamy, że bakterie będą miały przetrwalniki gorszej jakości, mniej groźne dla człowieka - komentuje dr hab. Krzysztof Pawłowski z Katedry Doświadczalnictwa i Bioinformatyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.