Jaki tran wybrać? Ranking JCI

FARMAKOTERAPIA

Autor: JCI/ rynekaptek.pl   17-03-2016, 10:02

Jaki tran wybrać? Ranking JCI Ranking tranów

Jagiellońskie Centrum Innowacji (JCI) ranking tranów. Ocenie poddane zostały produkty zawierające kwasy omega-3. Badania przeprowadzono w akredytowanych laboratoriach badawczych.

Jednym z obszarów działalności Centrum jest Instytut Jakości JCI, niezależny ośrodek badawczy, którego misją jest budowanie świadomości społecznej poprzez edukację i dostarczenie konsumentowi rzetelnych informacji na temat kosmetyków, suplementów diety i zdrowej żywności. Badania zostały sfinansowane ze środków własnych Instytutu.

Do analizy wybrano 8 preparatów:
Gold Omega-3 (Olimp Laboratories)
Kidabion omega-3 + witaminy A,D,E,C (Merck)
Möllers tran norweski o aromacie cytrynowym (Orkla Health)
Omega cardio + czosnek (Holbex)
Tran islandzki smak neutralny (Lysi)
Tran Sanostol (Takeda Pharma)
Tran skandynawski Havet (Aflofarm)
Tran suplement diety (olej z wątroby dorsza) Gal

Kryteria do oceny:
zawartość kwasów omega-3
zawartość witamin A, D, E
zgodność ilości witamin do deklaracji producenta
liczba nadtlenkowa
zawartość metali ciężkich
koszt jaki musi ponieść konsument w przeliczeniu na pojedynczą dawkę

Ocena JCI
Chociaż różne produkty wygrywały w poszczególnych kategoriach rankingu, w ostatecznym rozrachunku największą liczbę punktów zdobył „Mӧller’s Tran Norweski o Aromacie Cytrynowym” (Orkla Health). Preparat ten miał zarówno wysoką zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (najwyższą zawartość DHA, drugą w kolejności zawartość EPA), jak i witaminy D3 w zalecanej dziennej dawce.

O jego zwycięstwie zadecydowała też dobra zgodność deklarowanej zawartości kwasów EPA i DHA oraz witaminy E z wartościami deklarowanymi przez producenta, co zapewniło mu przewagę nad drugim w rankingu suplementem „Tran Sanostol Owocowy Smak” (Takeda Pharma), który miał bardzo zbliżoną rzeczywistą zawartość EPA, DHA
i witaminy D3.

Wysoką pozycję w rankingu uzyskał produkt pod nazwą „Gold Omega-3” (Olimp Laboratories), który charakteryzował się dużą zawartością kwasów omega-3 (EPA) oraz zawierał najwięcej witaminy E spośród wszystkich analizowanych przez nas produktów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH