Koncern spożywczy zapowiada rozwój leczniczej żywności

FARMAKOTERAPIA

Autor: next.gazeta.pl/ rynekaptek.pl   14-04-2016, 15:43

Koncern spożywczy zapowiada rozwój leczniczej żywności

Naukowcy ze szwajcarskiej firmy spożywczej Nestle pracują nad rozwojem leczniczej żywności. Koncern chce tym samym powalczyć o rynek wart 15 miliardów dolarów - informuje portal next.gazeta.pl.

Szwajcarski koncern zapowiada, że przed wprowadzeniem na rynek żywności leczniczej, będzie prowadził badania dotyczące jej bezpieczeństwa, korzyści z niej płynących i skuteczności.

Studia prowadzone są w instytucie badawczym Nestle w Lozannie w Szwajcarii. Ludzkie DNA poddawane jest tam analizie w celu opracowania spersonalizowanych programów do leczenia m.in. padaczki czy dolegliwości jelitowych.

Celem naukowców jest rozwój leczniczej żywności zawierającej naturalne związki wyodrębnione na przykład z pomidorów, kawy i winogron.

Sceptycy uważają, że pozytywne działanie żywności leczniczej wynika z efektu placebo, a więc pozytywnych informacji, które są przekazywane razem ze sprzedażą tego typu produktów.

Więcej: http://next.gazeta.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH