Kraków: kurze jaja skażone przez smog

FARMAKOTERAPIA

Autor: RMF24/ rynekaptek.pl   15-02-2016, 12:37

Kraków: kurze jaja skażone przez smog

Krakowski Alarm Antysmogowy ostrzega przed jajami kur z wolnego wybiegu oraz produktami lokalnego pochodzenia, które mogą być skażone przez smog.

Badania zawartości dioksyn i związków z pokrewnej grupy polichlorowanych bifenyli w żółtkach kurzych jaj od kur z wolnego wybiegu wykonano w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej. 

Jaja zbadano w kilku miejscowościach Małopolski i Śląska - Rabce, Rybniku, Żorach i Barwałdzie. Dopuszczalna zawartość dioksyn w żywności, w tym w kurzych jajach, to 2,5 pg/g (pikogramów na gram tłuszczu). W jajkach z Rybnika i Żor zawartość dioksyn przekroczyła normę (2,7 pg/g). W przypadku jajka z Rabki ilość dioksyn przekraczała dopuszczalną wartość prawie czterokrotnie (9,5 pg/g). 

Według KAS zawartość dioksyn w żywności ma związek ze smogiem, a skażenie gleby i roślinności w okolicy gospodarstw, gdzie hoduje się np. kury, może następować w wyniku opadającego z kominów, skażonego dioksynami pyłu.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH