Kwasy Omega-3 zapobiegają anemii u niemowląt

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP Nauka/rynekaptek.pl   24-02-2016, 08:25

Kwasy Omega-3 zapobiegają anemii u niemowląt Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego w okresie ciąży zmniejsza ryzyko anemii u dziecka

Przyjmowanie przez kobiety w ciąży kwasu dokozaheksaenowego (DHA) stymuluje ekspresję genów odpowiedzialnych za przenikanie żelaza przez łożysko, zapobiegając niedoborowi tego pierwiastka w organizmie rozwijającego się dziecka - informuje "Journal of Functional Foods".

Naukowcy z Uniwersytetu Granady oraz King's College London przeprowadzili badania wśród 110 zdrowych Hiszpanek, z których połowa spożywała zbilansowaną dietę bogatą w ryby oraz wypijała codziennie dwie szklanki napoju mlecznego wzbogaconego 400 mg tranu. Grupa kontrolna spożywała równie zbilansowane pożywienie, jednak piła napój niezawierający kwasów omega-3.

Obserwacje trwały od szóstego miesiąca ciąży. Po każdym porodzie naukowcy analizowali próbki łożyska pod katem ekspresji genów. Jak się okazało, suplementacja pozytywnie wpłynęła na przenikanie żelaza przez syncytiotrofoblasty (wielojądrowe komórki łożyska) oraz utrzymanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka w organizmie dziecka.

Badania te wskazują, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego w okresie ciąży korzystnie wpływa nie tylko na rozwój poznawczy dziecka, ale także zmniejsza ryzyko anemii, a co za tym idzie także niskiej wagi urodzeniowej - komentują autorzy. 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH