Łososie hodowlane mniej bogate w kwasy omega-3

FARMAKOTERAPIA

Autor: Ekologia/rynekaptek.pl   12-10-2016, 15:07

Łososie hodowlane mniej bogate w kwasy omega-3 Spada zawartość kwasów omega-3 w organizmach łososi

Łosoś uznawany jest za jedną ze zdrowszych ryb. Jest on bowiem bogatym źródłem kwasów omega-3. Niestety ostatnie badania naukowców ze Stirling University wykazały, że w ciągu ostatnich pięciu lat zawartość tych cennych kwasów w łososiu hodowlanym spadła o połowę.

Jeszcze pięć lat temu wystarczyło 130 gram tej ryby, by zaspokoić tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Obecnie ta sama porcja ryby zawiera o połowę mniej kwasów omega-3 – wynika z badań szkockich naukowców.

Zdaniem specjalistów spadek zawartości kwasów omega-3 w organizmie łososi hodowlanych ma związek ze sposobem odżywiania tych ryb. Dawniej podstawę pożywienia łososi  w 80 proc. stanowiły ryby. Teraz pasza dla łososi ma w składzie zaledwie 20 proc. ryb.  

W ocenie badaczy łosoś nadal jest "zdrowy", jednak teraz aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na te cenne składniki musimy spożywać dwie porcje 130 gram w tygodniu. 

Więcej: www.ekologia.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH