Mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   17-08-2011, 12:10

Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin - informuje serwis EurekAlert.

Amanda Deering i Robert Pruitt z Purdue University (USA) wykazali obecność śmiertelnie groźnego szczepu E.coli 0157:H7 w tkankach kiełków fasoli mung, zaś Salmonelli - w sadzonkach orzeszków ziemnych.

W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba.

Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.

Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.

Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.

W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie - niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury - na przykład pieczenie czy gotowanie.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH