Nadużywanie antybiotyków w produkcji żywności to ogromny problem

FARMAKOTERAPIA

Autor: globalmeatnews.com/ rynekaptek.pl   01-03-2016, 13:24

Nadużywanie antybiotyków w produkcji żywności to ogromny problem Nadużywanie antybiotyków w rolnictwie to ogromne zagrożenie dla zdrowia ludzi

Chiński urząd odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności stwierdził, iż nadużywanie antybiotyków przez branżę mięsną i widocznym problemem, który trzeba rozwiązać - podaje portal globalmeatnews.com.

Zgodnie z danymi China Food and Drug Administration (CFDA) 3,8 proc. przebadanych w ubiegłym roku próbek zawierało nadmierne ilości "zakazanych substancji". Globalmeatnews.com podaje, że stosowanie zakazanych substancji potwierdzono zarówno w gospodarstwach rolnych i fermach, ale także na etapie przechowywania i transportu.

W mniej alarmującym tonie wypowiada się chińskie ministerstwo rolnictwa, które chwali się "skuteczną kontrolą monitorowania wykorzystania leków w produkcji zwierzęcej" - w 96 proc. próbki badanych zwierząt miały znajdować się w granicach obowiązujących norm weterynaryjnych. W opinii chińskiego resortu dowodzi to niewielkiego wykorzystania antybiotyków przez producentów mięsa.

Co innego mówią międzynarodowi eksperci. Wskazują, że zwłaszcza w Chinach, na dużą skalę wykorzystuje się antybiotyki, podając je świniom i kurczakom tylko po to, żeby zwiększyć ich masę.

Nadużywanie antybiotyków przede wszystkim w weterynarii i produkcji żywności doprowadziło do rozpowszechniania się drobnoustrojów dysponujących mechanizmami antybiotykooporności.








CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH