Nasiona chia: specjaliści o korzyściach, ale i zagrożeniach z ich stosowania

FARMAKOTERAPIA

Autor: Aptekarz Polski/ rynekaptek.pl   28-09-2018, 12:03

Nasiona chia: specjaliści o korzyściach, ale i zagrożeniach z ich stosowania Zbyt duże spożywanie nasion chia może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (fot. archiwum)

Nasiona chia ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, białka, składników mineralnych, witamin, błonnika oraz kwasów omega-3 i omega-6 w prawidłowej proporcji stanowią ważny składnik żywności funkcjonalnej. Warto też wiedzieć o potencjalnych zagrożeniach wynikających z ich spożywania.

W 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że spożywanie całych i mielonych nasion chia (szałwii hiszpańskiej) nie szkodzi zdrowiu ludzi, gdy ich zawartość w posiłku nie przekracza 5 proc. Zadecydowano wówczas, że mogą one być dodawane wyłącznie do pieczywa.

Cztery lata później brytyjska firma, która chciała wprowadzić produkt do obrotu przedstawiła nowe informacje na temat bezpieczeństwa nasion chia. Na ich podstawie państwa UE i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej. Zawartość chia do 10 proc. jest dopuszczona w: pieczywie, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz mieszankach owoców, orzechów i nasion, a także w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml. Przedsiębiorca, który chce zastosować nasiona szałwii hiszpańskiej w innych produktach, wcześniej musi przeprowadzić specjalną procedurę autoryzacyjną.

Skąd takie środki ostrożności? O nasionach chia piszą w najnowszym wydaniu "Aptekarza Polskiego" dr n. farm. Aleksandra Karmańska i dr hab. prof. UM Bolesław Karwowski z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Białko w nasionach chia
Zawartość białka w nasionach szałwii waha się w granicach 16-23% i zależy od czynników środowiskowych, ale jest wyższa niż w zbożach. Brak glutenu powoduje, że nasiona mogą być wykorzystane w diecie osób chorujących na celiakię.

Zawartość błonnika w nasionach chia
Nasiona chia zawierają od 34 do 40 g/100g błonnika pokarmowego i wartość ta jest dwukrotnie większa niż w otrębach, 4-5 krotnie wyższa niż w komosie ryżowej, amarantusie czy migdałach.

Błonnik pokarmowy zawarty w nasionach chia może znaleźć zastosowanie w dietoterapii chorób metabolicznych, takich jak: zaparcia, otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe układu pokarmowego.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH