Naukowcy: dieta jaskiniowców już nie dla nas

FARMAKOTERAPIA

Autor: Rzeczpospolita/rynekaptek.pl   23-09-2010, 08:35

Naukowcy odtwarzają dietę naszych paleolitycznych przodków i zastanawiają się, na ile jest ona odpowiednia dla współczesnego człowieka.

Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln – 12 tys. lat temu).

– Główną cechą diety paleolitycznej była wielka różnorodność roślin. Nasi przodkowie spożywali 20-25 produktów roślinnych w ciągu dnia – powiedział serwisowi BBC kierujący badaniami dr Mark Berry, który przytacza Rzeczpospolita.

Jak wykazały badania z zakresu genetyki, antropologii i botaniki, podstawą jadłospisu w czasach paleolitu były warzywa, owoce, orzechy, korzenie i mięso. To ostatnie pojawiało się w diecie sporadycznie. Pradawny jadłospis uzupełniały ziarna dzikich zbóż, zioła i ryby. Żywienie opierało się więc na produktach roślinnych oraz znacznie mniejszej niż dziś ilości węglowodanów i tłuszczów.

W skład pradawnej diety nie wchodziły produkty będące podstawą dzisiejszego żywienia: ziemniaki, chleb i mleko. Jak twierdzą naukowcy, człowiek epoki paleolitu żył krócej niż my, ale nie umierał z winy złego odżywiania.

Więcej: www.rp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH