Naukowcy: picie dużych ilości kawy może chronić przed rakiem prostaty

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   24-05-2011, 11:09

Mężczyźni regularnie pijący kawę - z kofeiną lub bez - mają mniejsze ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty - sugerują badania przeprowadzone wśród niemal 48 tys. mężczyzn z USA – donosi Journal of the National Cancer Institute.

Jak komentuje główna autorka pracy - Kathryn Wilson z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda (stan Massachusetts), jeśli przyszłe badania potwierdzą obserwacje jej zespołu, picie kawy znajdzie się na liście czynników, które można modyfikować lub kontrolować w celu obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty.

Wilson i jej koledzy z Uniwersytetu Harvarda we współpracy z naukowcami ze Szwecji i Singapuru przeanalizowali dane zbierane przez 20 lat wśród niemal 48 tys. mężczyzn (uczestników badania o nazwie Health Professionals Follow-Up Study). Raz na cztery lata dostarczali oni informacji na temat ilości konsumowanej kawy. W trakcie badania zdiagnozowano ponad 5 tys. przypadków raka prostaty (gruczołu krokowego), z czego 642 było zaawansowanych, tj. w stadium, w którym doszło do przerzutów lub które szybko zakończyło się zgonem.

Analiza wykazała, że panowie, którzy pili największe ilości kawy, tj. minimum sześć filiżanek dziennie, mieli o około jedną piątą (20 proc.) niższe ryzyko zachorowania na raka prostaty w porównaniu z tymi, którzy nie pili jej wcale. Jeszcze większy efekt ochronny odnotowano w odniesieniu do agresywnego raka gruczołu krokowego: wśród pijących najwięcej kawy jego ryzyko było niższe aż o 60 proc., a wśród pijących od jednej do trzech filiżanek kawy - o 30 proc.

Co ciekawe, dotyczyło to zarówno kawy z kofeiną, jak i bezkofeinowej. Dlatego autorzy pracy podejrzewają, że za obniżanie ryzyka agresywnego raka prostaty muszą odpowiadać inne jej składniki.

Jak przypominają, kawa zawiera również m.in. kwasy fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy (jak np. chlorogenowy). Picie kawy powiązano również z niższym poziomem aktywnego biologicznie testosteronu we krwi, a jak wiadomo hormon ten przyczynia się do rozwoju raka prostaty.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH