Negatywne efekty faszerowania zwierząt antybiotykami

FARMAKOTERAPIA

Autor: natemat.pl/ rynekaptek.pl   08-06-2015, 10:53

Negatywne efekty faszerowania zwierząt antybiotykami

Antybiotyki to jedno z najważniejszych osiągnięć medycyny. Ale ich nadużywanie stało się bronią obosieczną. Podawane w ogromnych ilościach zwierzętom hodowlanym, powodują szereg negatywnych konsekwencji.

Antybiotyki w hodowli zwierząt zaczęły być powszechnie stosowane od lat 40. ubiegłego wieku. Zauważono, że dodanie ich do paszy kurcząt, powoduje szybszy wzrost masy mięśniowej przy jednoczesnym ograniczeniu dawek pokarmowych, a więc zwiększa opłacalność chowu.

Choć w UE nie wolno już stosować tzw. Antybiotykowych Stymulatorów Wzrostu, zużycie antybiotyków w hodowli zwierząt rośnie. W Polsce w 2013 r. zużyto o 8% więcej leków przeciwbakteryjnych niż w 2012. W sumie w produkcji zwierzęcej w 2013 w naszym kraju zużyto aż 562 tony antybiotyków. W przeliczeniu to blisko 2 mld tabletek o zawartości 250 mg substancji czynnej.

Jak wynika z badań, szkodliwe oddziaływanie antybiotyków i produktów ich rozpadu zawartych w żywności jest obserwowane w największym stopniu we wczesnych etapach rozwoju ludzkiego organizmu, tj. w okresie ciąży i w pierwszych 3 latach życia.

- Spożywanie wraz z pokarmem pozostałości antybiotyków może nieodwracalnie wpłynąć na rozwój dziecka, w tym występowanie w późniejszym okresie alergii, przewlekłych chorób zapalnych jelit, zaburzeń procesów immunologicznych oraz metabolicznych, np. cukrzycy, otyłości, a nawet nowotworów – alarmuje dr n. med. Paweł Grzesiowski, pediatra i immunolog.

Poważnym zagrożeniem jest również nasilające się zjawisko lekooporności, a więc uodparnianie się mikrobów na antybiotyki. Ma to poważne konsekwencje, gdyż może uniemożliwiać skuteczne leczenie chorób, które do niedawna były uznawane za niegroźne dla życia ludzi. Efekty tych procesów widoczne były już w połowie lat 90. XX wieku - ponad 90% gronkowców z gatunku Staphylo coccusaureus wykazywało oporność na penicylinę, a około 10-15% szpitalnych szczepów gronkowców charakteryzowało się opornością na wszystkie antybiotyki beta-laktamowe.

Ponadto pojawiły się enterokoki oporne na wankomycynę (VRE), pneumokoki niewrażliwe na penicylinę (PRSP), a także wielooporne pałeczki jelitowe z gatunku Klebsiella, Enterobacter czy niefermentujące pałeczki Pseudomonas i Acinetobacter. Zagrożenie zakażeniami wywołanymi przez te drobnoustroje jest szczególnie poważne w okresie ciąży oraz we wczesnych okresach rozwojowych.

Więcej: http://natemat.pl/

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH