"Nie" dla przetworzonego jedzenia

FARMAKOTERAPIA

Autor: wirtualnemedia.pl/rynekaptek.pl   14-09-2016, 14:08

"Nie" dla przetworzonego jedzenia Większość konsumentów na świecie stara się zdrowo odżywiać.

Większość konsumentów w odniesieniu do składników żywności kieruje się zasadą "powrotu do korzeni", skupiającą się na prostych składnikach i mniejszej ilości sztucznego lub przetworzonego jedzenia – czytamy na portalu wirtualnemedia.pl

Jak wynika z badania Nielsena, prawie dwie trzecie (64 proc.) konsumentów na świecie w trosce o swoje zdrowie stosuje dietę, która ogranicza lub w ogóle nie uwzględnia konsumpcji wybranych produktów lub składników.

Konsumenci „odstawiają” przede wszystkim sztuczne aromaty (62 proc.), środki konserwujące (62 proc.) i barwniki (61 proc.). Ponadto ponad połowa badanych rezygnuje z antybiotyków i hormonów (59 proc.), GMO (54 proc.) i sztucznych substancji słodzących (53 proc.).

Co więcej, konsumenci jeśli chodzi o jedzenie martwią się nie tylko o to co w chodzi w jego skład, ale także jak jest ono pakowane. Ponad połowa badanych (55 proc.) stwierdziła, że nie kupuje żywności w opakowaniu wykonanym z BPA (Bisfenol A).

Więcej: http://www.wirtualnemedia.pl/

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH