Niebezpieczne toksyny w jedzeniu

FARMAKOTERAPIA

Autor: wyborcza.pl/rynekaptek.pl   19-08-2016, 09:30

Niebezpieczne toksyny w jedzeniu Obiady jedzone w różnych punktach gastronomicznych - o okoliczności, w których najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych.

Wykrycie źródła zatrucia pokarmowego nie zawsze jest proste. Aby postawić właściwą diagnozę i zapobiec rozprzestrzenieniu się choroby, siły łączą lekarze i służby sanitarno-epidemiologiczne - czytamy na portalu wyborcza.pl/TylkoZdrowie.

- Przypomina to pracę detektywistyczną. Stawiamy hipotezy, przepytujemy, zbieramy dowody, zabezpieczamy ślady, badamy próbki. Często trzeba się mocno nagłowić, każda sprawa jest inna, wyniki analizy zaskakują - mówi dr n. med. Małgorzata Sadkowska-Todys, kierownik Zakładu Epidemiologii w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

To, jak dany organizm przechodzi zatrucie, zależy od kilku czynników. Liczą się indywidualna podatność na zakażenie i to, ile skażonej żywności zjedliśmy. Jeżeli dwie osoby jedzą to samo danie, po czym tylko jedna z nich choruje, może wynikać z tego, że w jednej z porcji było znacznie więcej niebezpiecznej toksyny.

Są różne rodzaje zatruć pokarmowych. Jad kiełbasiany to jedna z najgroźniejszych trucizn dla człowieka. Wytwarzają ją beztlenowe bakterie Clostridium botulinum. Zatrucie toksyną jadu typu B przechodzi się najłagodniej, natomiast typ A może doprowadzić do śmierci.

Jak czytamy na portalu, do zatrucia jadem kiełbasianym najczęściej dochodzi po zjedzeniu niewłaściwie przygotowanego lub przechowywanego jedzenia. Statystycznie częściej zdarza się to mężczyznom.

Bakteria rozwija się w zawekowanym mięsie, grzybach, warzywach oraz w mięsnych i rybnych konserwach, puszkowanych zupach. Dla przykładu, w Stanach Zjednoczonych kilka przypadków ciężkich zatruć spowodował produkowany seryjnie czosnek w oliwie.

Najpowszechniejszą przyczyną zakażeń bakteryjnych są odzwierzęce pałeczki jelitowe salmonella, które lekarze wykrywają co roku u ok. 8 tys. osób. Do infekcji u człowieka dochodzi najczęściej przez wypicie wody albo zjedzenie żywności zanieczyszczonej kałem zakażonych zwierząt. Źródłem zakażenia może być również człowiek, jeżeli jest nosicielem pałeczek.

Połowa zatruć pokarmowych spowodowanych salmonellą zdarza się po spożyciu posiłków przygotowanych w domu. Pałeczki rozwijają się w jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach – czytamy.

Salmonella obecna jest więc najczęściej w niedogotowanym czy niedosmażonym mięsie, kremach z domowych ciast, naleśnikach z serowym nadzieniem, przechowywanych w niewłaściwej temperaturze sałatkach i wędlinach oraz w przeterminowanych, roztopionych, zamrażanych powtórnie albo produkowanych w niesterylnych warunkach lodach.

Więcej: http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH