Niewymierne korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej

FARMAKOTERAPIA

Autor: ptkardio.pl, LJ/rynekaptek.pl   26-08-2011, 12:24

Niezdrowa dieta jest jednym z głównych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.



Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest uznawana za korzystną dla zdrowia mimo braku wpływu na redukcję masy ciała. Charakteryzuje się ona wysokim spożyciem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka roślinnego, pieczywa pełnoziarnistego i ryb; umiarkowanym spożyciem alkoholu oraz niskim spożyciem czerwonego mięsa, niepełnoziarnistych produktów zbożowych i słodyczy. 



Jak informuje portal Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, w kilku pracach stwierdzono, że dieta śródziemnomorska zmniejsza występowanie choroby wieńcowej i udarów oraz obniża śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych, nowotworowych i śmiertelność całkowitą. Celem prezentowanej metaanalizy było podsumowanie randomizowanych badań z minimum półrocznym okresem obserwacji porównujących wpływ diety śródziemnomorskiej i diet niskotłuszczowych na ryzyko sercowo-naczyniowe.

To, że konsumpcja tłuszczów stanowi wysoki czynnik choroby wieńcowej serca wiadomo od dawna, m.in. dzięki badaniom Keysa i innych. Już w latach 50. choroby serca odpowiadały za prawie jedną trzecią zgonow w USA.



Wśród przyczyn epidemii chorób naczyniowych była przede wszystkim zmiana stylu życia, w tym obfitsze spożycie żywności, ubytek aktywności ruchowej, które spowodowały wzrost współczynnika otyłości.
Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH