Niski indeks glikemiczny zapobiega zwyrodnieniu siatkówki

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek   18-05-2017, 09:40

Niski indeks glikemiczny zapobiega zwyrodnieniu siatkówki Dobór żywności o niskim indeksie glikemicznym może chronić wzrok przed ślepotą

Dieta o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, postępującej choroby oczu mogącej prowadzić do ślepoty - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Do tego wniosku doszli naukowcy z Tufts University w Massachusetts podczas badań na myszach w zaawansowanym wieku. 19 gryzoni otrzymywało pożywienie o niskim indeksie glikemicznym, a 40 - o wysokim indeksie glikemicznym. Ich jadłospis różnił się jedynie źródłami węglowodanów, które w obu przypadkach stanowiły 45 proc. diety gryzoni. W diecie o wysokim indeksie glikemicznym 100 proc. węglowodanów pochodziło z amylopektyny, z kolei w diecie o niskim indeksie glikemicznym 70 proc. węglowodanów pochodziło z amylozy, a 30 proc. z amylopektyny.

Po sześciu miesiącach połowie myszy z grupy spożywającej pokarm o wysokim indeksie glikemicznym (powodujący szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz jego szybki spadek) zmieniono na karmę o niskim indeksie glikemicznym (powodującą stopniowy wzrost i spadek poziomu cukru we krwi).

Badacze zaobserwowali, że u gryzoni spożywających pokarm o wysokim indeksie glikemicznym rozwinęło się wiele objawów zwyrodnienia plamki żółtej, takich jak zaburzenia w obrębie komórek nabłonka barwnikowego siatkówki oraz fotoreceptorów. W przypadku myszy, którym zmieniono jadłospis na niskoglikemiczny objawy te jednak nie wystąpiły.

- Nie sądziliśmy, że zmiana diety pomoże tak skutecznie naprawić uszkodzenia kumulujące się w nabłonku barwnikowym siatkówki. Wskazuje to, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc osobom narażonym na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej - komentuje autor badań dr Sheldon Rowan.

Naukowcy zidentyfikowali także potencjalne biomarkery zwyrodnienia plamki żółtej, które mogą pomóc przewidzieć u kogo istnieje ryzyko rozwoju tej choroby. Do takich biomarkerów zaliczono akumulację tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji oraz utlenianie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia związane były z kolei wysoki poziom serotoniny oraz propionylu karnityny.

Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku u osób po 50. roku życia. Specjaliści z amerykańskiego National Eye Institute przewidują, że zachorowalność w USA podwoi się do 2050 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH