Od 13 grudnia 2016 r. dowiemy się, ile jest soli w produktach

FARMAKOTERAPIA

Autor: Rzeczpospolita/rynekaptek.pl   15-03-2016, 16:03

Od 13 grudnia 2016 r. dowiemy się, ile jest soli w produktach Sól w nadmiernych ilościach może spowodowac zgon

Od 15 do 22 marca obchodzimy Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Eksperci alarmują – co roku z powodu skutków nadmiernego spożycia soli umiera kilkadziesiąt tysięcy Polaków.

Statystyczny Polak spożywa od 10 do 15 g soli dziennie. Nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów (to płaska łyżeczka od herbaty) - pisze Rzeczpospolita.

Do tego często nie mamy pojęcia, ile jej spożywamy. Sól znajduje się praktycznie we wszystkim, co jemy – tłumaczy dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. – I o ile jeszcze mniej więcej zwracamy uwagę na ilość kalorii na opakowaniu, o tyle całkowicie pomijamy ilość soli.

Producenci często nie podają ilości soli, bo wciąż nie mają takiego obowiązku. Czasami podają ilość sodu. Przelicznik jest prosty: 1 g sodu (Na) to 2,5 grama soli (NaCl).

Zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. podawanie zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach będzie obowiązkowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

– Dzięki temu konsumenci zyskają możliwość dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych – podkreśla dr Katarzyna Stoś z IŻŻ.

Lista chorób, które mają związek z nadmiernym spożyciem soli, jest długa i stale się powiększa: osteoporoza, kamica nerkowa, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, rak żołądka, otyłość, demencja.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH