Olsztyn: wyciąg z wierzby zastąpi aspirynę?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   16-07-2012, 14:07

Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) pracują nad wyhodowaniem nowej odmiany wierzby o wysokiej zawartości salicylanów w korze. Posłuży ona do produkcji surowca zielarskiego, który może zastąpić syntetyczną aspirynę.

Zawarte w korze wierzby glikozydy salicylowe mają właściwości lecznicze zbliżone do kwasu acetylosalicylowego, czyli syntetycznej aspiryny. Działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Preparaty ze sproszkowanej kory zawierają naturalne związki buforujące i - w odróżnieniu od aspiryny - nie powodują negatywnych skutków ubocznych dla układu pokarmowego.

Rosnące zainteresowanie przemysłu farmaceutycznego surowcem zielarskim chcą wykorzystać naukowcy z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jak twierdzi dr Paweł Sulima, naukowcy z UWM jako jedyni w kraju prowadzą badania nad uzyskaniem własnej odmiany wierzby purpurowej o jak największej zawartości salicylanów w korze.

Zgodnie z zaleceniami europejskiej Farmakopei, czyli spisu określającego wymagania jakościowe, kora wierzb pozyskiwana do produkcji preparatów leczniczych powinna zawierać co najmniej 1,5 proc. glikozydów salicylowych. W przypadku materiału uzyskanego podczas doświadczeń przez olsztyńskich naukowców procentowa zawartość tych związków jest na znacznie wyższym poziomie i sięga 11 proc. 

Nowa odmiana przeznaczona będzie do upraw polowych. Rolnicy, którzy zdecydują się na takie plantacje, mogliby kontraktować i sprzedawać swoje zbiory bezpośrednio firmom farmaceutycznym.

Kontrolowane uprawy byłyby stałym źródłem wysokiej jakości surowca zielarskiego. Obecnie korę wierzby do produkcji preparatów roślinnych pozyskuje się z naturalnych stanowisk.

- Zebrany w taki sposób materiał nie jest jednorodny. Pochodzi z wielu gatunków wierzby, roślin o różnych genotypach, czasem zawiera zanieczyszczenia. Wymaga zatem przeprowadzenia analiz laboratoryjnych, co znacznie podwyższa koszty uzyskania surowca - ocenił olsztyński naukowiec.

Do doświadczeń wybrano pospolicie występującą w Polsce wierzbę purpurową (Salix purpurea), uznawaną za gatunek o wysokiej koncentracji salicylanów. Poszczególne formy wierzby purpurowej wykazują jednak znaczne zróżnicowanie pod względem procentowej zawartości tych związków. Dlatego badacze z Olsztyna starają się wyselekcjonować odpowiednie genotypy i stworzyć nową odmianę o maksymalnej zawartości glikozydów salicylowych.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH