Opóźnione dojrzewanie dzieci w powodu nadmiaru soli

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   22-05-2015, 09:07

Opóźnione dojrzewanie dzieci w powodu nadmiaru soli

Amerykańscy naukowcy dowodzą, iż zbyt duże spożycie soli przez dzieci może opóźnić u nich dojrzewanie. Wyniki z badań specjalistów z University of Wyoming upubliczniono podczas Europejskiego Kongresu Endokrynologii w Dublinie.

Reuter informuje, że badania przeprowadzono na szczurach, bo ze względów etycznych nie było innej możliwości. Główna autorka badania Dori Pitynski z University of Wyoming (USA) twierdzi, że zwierzęta otrzymywały karmę o zawartości soli 3-4 razy przekraczającej zalecenia stosowane u ludzi.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g (2000 mg sodu), co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. U dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia dzienne jej spożycie nie powinno przekraczać 1,9 g.

Chodzi o łączną zawartość soli w diecie, również tej, która znajduje się w gotowych produktach spożywczych. Według WHO, w poszczególnych krajach przetworzone produkty są źródłem 40-80 proc. soli codziennej diety.

Pitynski twierdzi, że spożycie soli, będącej prawie czystym chlorkiem sodu, 3-4-krotnie przekraczające zalecane normy, znacznie opóźniało dojrzewania młodych szczurów.

- Nasze badania wykazały nawet, że gdy jest jej zbyt dużo w diecie znosi ona działanie tłuszczu, który w nadmiarze z kolei przyspiesza dojrzewanie - podkreśla specjalistka. Wynika z tego, że wpływ soli na proces dojrzewania jest większy niż tłuszczu.

Badaczka zastrzega, że całkowite odstawienie soli i zawierających ją produktów nie jest wskazane, ponieważ w niewielkich ilościach jest ona potrzebna organizmowi, na przykład do pobudzenia procesu dojrzewania. Dopiero zbyt duże jej ilości mogą wykazywać działanie odwrotne.

Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, statystyczny Polak spożywa każdego dnia prawie 11 g soli, a więc ponad 2 razy więcej niż przewidują zalecenia WHO.

U dzieci spożywających sól w nadmiarze w pierwszych 3 latach życia, wzrasta ryzyko nadciśnienia w późniejszym wieku. Jednocześnie rozwija się preferencja smaku słonego, co z kolei utrwala nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH