Potwierdzono związek pomiędzy ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez małe dzieci

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   16-08-2019, 14:34

Potwierdzono związek pomiędzy ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez małe dzieci Naukowcy odkryli, że w przypadku obciążonych genetycznie 2-3 latków wzrost ryzyka zachorowania na celiakię był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach spożywanego glutenu (fot. archiwum)

Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia.

Ich wyniki przedstawiono w czasopiśmie JAMA (http://dx.doi.org/10.1001/jama.2019.10329).

Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii - ze Szwecji, Finlandii, Niemiec i USA. Zespół prof. Daniela Agardh'a z Uniwersytetu w Lund (Szwecja) obserwował je od momentu urodzenia do ukończenia piątego roku życia.

Naukowcy odkryli, że w przypadku obciążonych genetycznie 2-3 latków wzrost ryzyka zachorowania na celiakię był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach spożywanego glutenu - 2 gramach dziennie, czyli równowartości jednej kromki białego chleba.

- Dzienne spożycie glutenu na poziomie powyżej 2 gramów w wieku 2 lat wiązało się ze 75-proc. wzrostem ryzyka rozwoju celiakii w porównaniu do dzieci równie zagrożonych chorobą, ale jedzących mniejsze ilości glutenu - podkreśla dietetyczka Carin Andrén Aronsson, jedna ze współautorek publikacji. - Jednak ustalenie sztywnych zaleceń lub limitów dla spożycia glutenu przez wszystkie dzieci w pierwszych latach życia jest nadal bardzo trudne ze względu na złożoność tego zagadnienia.

Badaczka dodaje, że korelacja, o której mowa powyżej, została potwierdzona dla wszystkich krajach uczestniczących w analizie - poza Niemcami, gdzie nie było wystarczającej ilości danych, aby wyciągnąć ostateczne wnioski.

Już wcześniej ten sam zespół badawczy przeprowadził kilka kompleksowych badań nad przyczynami celiakii. Wykazał w nich m.in., że znaczenie momentu, w którym dziecko zaczyna jeść gluten, może odgrywać bardzo niewielką rolę, o ile w ogóle ma jakieś znaczenie. Naukowcy nie wykazali również, aby karmienie piersią miało wyraźny efekt ochronny na ryzyko rozwoju celiakii.

Obecne badanie opierało się na całkowitym spożyciu glutenu. - Naszym następnym krokiem będzie określenie, czy któreś grupy żywności zawierającej gluten mają większe znaczenie w porównaniu z innymi w powstawaniu choroby trzewnej - mówi prof. Agardh. Jego zespół równolegle zajmuje się badaniami, których celem jest określenie, czy dieta całkowicie bezglutenowa może zmniejszyć ryzyko celiakii u dzieci, które zostały ocenione jako najbardziej narażone na rozwój tej choroby.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH