Przeżuwanie żywności ogranicza wchłanianie kalorii

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   03-08-2011, 10:36

Osoby, które dwuipółkrotnie dłużej niż zwykle przeżuwają pokarmy mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii, co bardziej chroni je przed nadwagą i otyłością - pisze "American Journal of Clinical Nutrition".

Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłych i 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia.

Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy wydzielały mniej greliny, powstającego w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie - zwiększa uczucie sytości.

Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny.

Adam Drewnowski, dyr. University of Washington Center for Obesity Research w Seattle twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii. Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.
Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH