Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na gęstość piersi

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   20-05-2016, 12:43

Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na gęstość piersi

Spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych, a małych ilości tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych w wieku kilkunastu lat ma związek z większą gęstością piersi w wieku dorosłym - informuje "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Gęstość piersi jest czynnikiem ryzyka nowotworu. W wieku kilkunastu lat piersi rozwijają się i są najbardziej narażone na zmiany strukturalne.

 Naukowcy z University of Maryland w Stanach Zjednoczonych przeanalizowali dane dotyczące osób, które w 1988 roku rekrutowano do badań DISC (Dietary Intervention Study in Children). W momencie rozpoczęcia badań uczestnicy (362 chłopców i 301 dziewczynek) mieli 8 -10 lat.

Po upływie kilkunastu lat u 177 kobiet przeprowadzono badania gęstości piersi za pomocą rezonansu magnetycznego.

 Po wzięciu pod uwagę takich czynników jak wykształcenie, wskaźnik masy ciała czy porody, naukowcy stwierdzili, że kobiety, które w wieku kilkunastu lat konsumowały największe ilości tłuszczów nasyconych miały większą gęstość piersi we wczesnym wieku dorosłym niż kobiety, które spożywały najmniej tych tłuszczów.

Podobne różnice zaobserwowano pomiędzy kobietami spożywającymi najmniej i najwięcej tłuszczów jednonienasyconych.

Wyniki te sugerują wpływ sposobu odżywiania w wieku nastoletnim na ryzyko przewlekłych chorób w późniejszym życiu. W odróżnieniu od wielu innych czynników ryzyka raka piersi, dieta jest jednak czynnikiem modyfikowalnym - komentuje autorka badań dr Seungyoun Jung.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH