Rybie tłuszcze w ciąży zwiększają odporność niemowląt

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   08-08-2011, 09:00

Niemowlęta kobiet, które w ciąży zażywały kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach morskich i w glonach, mniej chorują i łagodniej przechodzą przeziębienie w pierwszych miesiącach życia - wynika z badań, które publikuje pismo "Pediatrics".

Liczne badania ostatnich lat potwierdzają, że długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) czy eikozapentaenowy (EPA), mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Są one niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, dlatego kobietom będącym w ciąży zaleca się zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich, które są bogatym źródłem tych tłuszczów, bądź stosowanie suplementów diety z omega-3. Wiadomo też, że tłuszcze te mogą łagodzić stany zapalne i wzmacniać odporność.

Naukowcy z Emory University w Atlancie (stan Georgia) sprawdzali, czy podawanie kobietom w ciąży kwasu DHA może mieć wpływ na odporność ich przyszłego potomstwa. Badaniami objęto blisko 1.100 ciężarnych z Meksyku. Część z nich zażywała codziennie 400 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a część placebo. Podawanie suplementu diety rozpoczęto między 18. a 22. tygodniem ciąży i kontynuowano do porodu.

Wszystkie dzieci były karmione piersią, a w mleku matek, które stosowały DHA w ciąży wykryto większe ilości tego związku.

Dane na temat objawów infekcji udało się zebrać dla blisko 850 niemowląt, gdy ukończyły pierwszy, trzeci i szósty miesiąc życia.

U dzieci kobiet zażywających w ciąży suplementy z DHA stwierdzono skrócenie różnych objawów przeziębienia (łącznie o 24 proc.) w wieku jednego miesiąca. Krócej utrzymywał się u nich kaszel (o 26 proc.), wydzielina z dróg oddechowych (o 15 proc.) oraz świszczący oddech (o 30 proc.). Jedynym objawem chorobowym, który obserwowano u nich dłużej (o 22 proc.) był wyprysk na skórze.

Badacze obliczyli też, że w wieku trzech miesięcy dzieci mam stosujących DHA były krócej chore (o ok. 14 proc.) niż niemowlęta z grupy kontrolnej.

Po ukończeniu pół roku, u pociech kobiet zażywających kwas omega-3 w ciąży odnotowano skrócenie takich objawów chorobowych, jak gorączka (o 20 proc.), wydzielina z nosa (o 13 proc.), trudności z oddychaniem (o 54 proc.), wysypka (o 23 proc.), ale wydłużenie czasu, w którym dzieci wymiotowały (o 74 proc.).
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH