Selen nie chroni przed rakiem?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   16-05-2011, 12:22

Selen, popularny suplement diety, nie ma właściwości przeciwrakowych. Spożywany w zbyt dużych ilościach może być nawet szkodliwy - ostrzegają badacze na łamach "Cochrane Database of Systematic Reviews".

Od lat trwa dyskusja, czy selen, jeden z niezbędnych, dostarczanych w pożywieniu mikroelementów, może zmniejszać ryzyko raka. Nie potwierdza tego metaanaliza 55. badań przeprowadzona przez zespół badaczy pod kierunkiem dr Gabriele Dennert z Instytutu Interdyscyplinarnych Badań nad Zdrowiem w Niemczech.

- Nie znaleźliśmy żadnych dowodów, że regularne zażywanie selenu w tzw. dodatkach do żywności chroni przed rakiem, bez względu na to, jak duży był poziom tego pierwiastka u badanych osób - twierdzi niemiecka uczona.

Dr Dennert przyznaje, że eksperymenty na zwierzętach sugerowały, że selen może wykazywać działanie przeciwnowotworowe, ale podkreśla, że testy na ludziach tego nie potwierdzają. Uczona przywołuje 49 badań, którymi objęto prawie 1 mln osób.

Okazało się, że ludzie zażywający więcej selenu tylko nieznacznie rzadziej chorują na raka pęcherza i raka prostaty. Takiej zależności nie stwierdzono natomiast w przypadku innych rodzajów nowotworów np. raka piersi.

Jeszcze bardziej niekorzystnie wypadło 6 innych badań, spełniających bardziej rygorystyczne kryteria naukowe. Tym razem przez co najmniej miesiąc obserwowano dwie grupy osób, z których jedna zażywała czterokrotnie większe od zalecanych porcje selenu (ponad 200 mikrogramów), a druga nie stosowała nic albo otrzymywała placebo.

W tych badaniach, którymi objęto 43,4 tys. osób, dodatkowe dawki selenu nie wykazały żadnej ochrony przed rakiem. Niektóre z obserwacji wykazały nawet, że ten mikroelement zwiększa ryzyko raka skóry. Inne badania sugerowały, że w dużych dawkach powoduje on niekorzystne działania uboczne np. zwiększa ryzyko cukrzycy.

Dr Neil Fleshner z University Health Network in Toronto w wypowiedzi dla Reutersa powiedział, że być może selen chroni przed rakiem w dłuższym okresie albo takie działanie wykazują jedynie niektóre z jego postaci. Na razie jednak nie ma żadnych dowodów, że "zażywanie selenu jest korzystne".

James Marshall z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo stwierdził, że na raka bardziej mogą być narażone jedynie te osoby, które mają w organizmie niski poziom selenu. Po uzupełnieniu tych niedoborów efekt ochronny tego mikroelementu prawdopodobnie znika. A jeszcze większe jego spożycie, ponad zalecane normy, może być szkodliwe.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne zapotrzebowanie na selen u ludzi dorosłych wynosi od 30 do 55 mikrogramów. Według opracowania "Zarys nauki o żywności i żywieniu", nieco większe jest ono u kobiet w ciąży (65 mcg) i karmiących piersią (75 mcg). Dawki zalecane w profilaktyce przeciwnowotworowej są nawet kilka razy większe.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH